Pagina web în construcţie. Mulţumim pentru înţelegere!

Pescuit pe lacuri cu vegetatie

Articole 2014. Aprilie 10. Joi

Lacurile pline de vegetatie sunt in general ocolite de pescarii de crap, marea majoritate prefera sa treaca lunile de vara, atunci cand vegetatia cade la fund, pentru a aborda aceste locatii. Cu toate ca nu este un pescuit comod, pescuitul pe acest tip de locatii totusi are multe avantaje.

In primul rand nu sunt asa de pline de pescari, majoritatea pescarilor de crap sunt comozi, prefera substraturile curate. In al doilea rand pe acest tip de lacuri in general populatia piscicola este mai generoasa, dificultatea pescuitului pe ele fiind in directa concordanta cu numarul capturilor. La adapostul vegetatiei pestii vor fi mai activi chiar si pe parcursul zilelor caniculare de vara. Vegetatia in exces isi lasa amprenta pana si pe coloritul crapilor, acestia vor prinde nuante mai accentuate de negru si portocaliu, asemanatoare exemplarelor de  crapi  salbatici.

In cele ce urmeaza o sa descriu si modul meu de abordare a acestor tipuri de lacuri. Pornesc in primul rand de la liniile de pe mulinete. Este neaparat necesar un fir relativ gros, minim 0,3 sau 0,35.

In momentul in care o sa capturati un crap sau doar sa recuperati o montura din vegetatie, o sa trebuiasca sa tractati in plus kilograme bune de vegetatie, aveti nevoie de un fir bun care sa reziste unei astfel de solicitari.

Pentru firele de forfac de asemenea recomand un min 25 de lb, deseori partea textila de la monturile combi cu care obisnuiesc sa pescuiesc s-a rupt in cazul in care am folosit un fir de 15 lb, fir cu care pescuiesc in majoritatea partidelor mele.

Folosesc obligatoriu daca e permis leadcore de 45 de lb, din punctul meu de vedere leadcore-ul are cele mai bune calitati de  innaintas pentru agatatura, iar ca si tip de montura prefer folosirea clipsurilor de plumb pierdut.

In privinta plumbului in schimb situatia se schimba, folosesc plumbi cat mai plati, tip grippa si cat mai usori, cei de 42 de grame mi se par cei mai potriviti. Daca comparati o bila de 20 de mm si un plumb de 42 de grame, aproape ca se confunda ca si marime.

Pentru a se aseza cat mai lent pe substrat prefer sa-i imbrac si pe acestia in cantitati generoase de pasta.

Dar probabil toate acestea ar fi complet inutile fara cel mai important aspect al unei partide de pescuit: localizarea. Cu putina rabdare si mult exercitiu se pot citi pe suprafata apei ochiuri in vegetatie unde crapii fac cate o saritura, se pot identifica pana si trasee ipotetice printre plantele de la suprafata.

Aceste locuri fierbinti cum imi plac mie sa le numesc,  se pot apoi controla cu o lanseta si apoi valorificate la maxim in cazul in care avem prezentari. Sa nu va mire daca aveti plecari violente si prezentari frumoase din stuful aflat la 5 sau 6 metri de mal.

Ca si nada prefer sa folosesc boilesuri tari in prezentari de tip snowmann, toate asezonate cu cantitati generoase de pasta atat pe plumb cat si pe nada de carlig. Carligul totdeauna il protejez cu ajutorul pufuletilor solubili, atat pentru a proteja varful acestuia pana la asezarea pe substrat cat si contra rasucirii nadei peste carlig.

Dar toate aceste sfaturi insa palesc daca in cursul partidei de pescuit aveti parte de un vant de intensitate mare. Vantul face ca vegetatia de pe suprafata apei sa migreze si va compromite complet partida pe o astfel de locatie. In acest caz nu va ramane decat varianta pescuitului aproape de mal, sau sa gasiti un golf mai ferit de vant.

Daca in schimb vantul va ocoleste si stiva de iarba de pe mal creste inseamna ca aveti parte de o partida frumoasa cu multe capturi apte de a fi fotografiate. 
Fire intinse va doresc si nu ocoliti lacurile cu vegetatie, surprizele pot fi deosebit de frumoase.

 

 Sursa: www.alinpitters.ro


Înapoi

Comentarii - numai pentru utilizatori înregistrat

Înregistraţi-vă sau autentificaţi.


Agropisc.ro © 2024 Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de: Maxweb