Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Nyelv

  • RO
  • HU

Természetvédelmi terület

A rezervátum a Nagy-Homoród völgyében található mesterséges halastavakat és azok környékét foglalja magába. A terület legalacsonyabb pontja 440 méter a tenger szintje fölött, míg a környező dombok magassága eléri a 718 métert.A halastavak kiépítése előtt kiterjedt mocsaras területek, nádasok és időszakos tavak borították a területet, amelyet a helyi gazdálkodók főleg legelőnek, kaszálónak és igen kis felületen szántónak használtak.


A területen előfordul 243 madárfaj, amely európai viszonyok között is ritkaságszámba megy. A madárvonulás során pihenőhelyet nyújt az országunkon átvonuló vízimadarak és ragadozómadarak számára. Élőhelyeinek változatossága 63 madárfajnak nyújt fészkelési lehetőséget: több récefajnak, gémféléknek, vízicsibéknek, nádiposzátáknak és a sárgabillegető alfajainak. A nádasok, a mocsaras területek fontos vedlőhelyei a vadrécéknek, éjszakázó helyei a seregélyeknek, fecskéknek, barázdabillegetőknek és a kékes rétihéjáknak. Más állatfajok: gyepi béka (Rana temporaria), barna ásóbéka (Pleobates fuscus), sárgahasú unka (Bombina variegata), mocsári teknős (Emys orbicularis), vízisikló (Natrix natrix), pézsmapocok (Ondatra zibethica), hermelin (Mustela erminea), menyét (Mustela nivalis), róka (Vulpes vulpes), borz (Meles meles), vidra (Lutra lutra).

 


A terület geológiai értékei közé tartoznak az iszapvulkánok, a gipszkristály-lelőhelyek, a sóskút és a felszín közelében található sóréteg, amely meghatározzaa terület növényzetét. Fontosabb növényfajok: széleslevelű gyapjúsás (Eryophorium latyfollium), sóvirág (Limonium gmellini), sziki őszirózsa (Aster tripolium),sziksófű (Salicornia herbaceae), sziki útifű (Plantago maritima), bánáti sáfrány (Crocus banaticus), fekete kökörcsin (Pulsatilla nigra). A Karácsonyfalva fölötti erdős területen található egy ültetett szelídgesztenye liget, amely szintén érdekes növényfaj a környéken. A területen és a környékén környezetbarát mezőgazdasági termelés folyik. Jelentős szerepe van a szarvasmarha- és a juhtenyésztésnek.

                                    

A területet a megjelölt útvonalon lehet látogatni. Nádkitermelést csak a megyei Környezetvédelmi Ügynökség engedélyével lehet végezni. Tilos a madarak zavarása, a vadászat, a nád égetése!

Agropisc.ro © 2024 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb